torsdag 28 februari 2013

Penicillin eller penicillin?

Just som vi trodde att Alice faktiskt skulle få va frisk ett tag, bestämde sig hennes sjukdomsföljetong för att det inte var slut riktigt än...

I torsdags var vi och röntgade hennes njurar. Det gick verkligen jättebra och hon var hur duktig som helst. Sköterskorna blev imponerade av hur lugn hon var, även när hennes blodkärl bråkade med dem. Eftersom hon är lika stor som en tvååring kunde de använda bedövningsspray istället för plåster. Det innebar en timme mindre för oss att fördriva :-) Med sprayet kunde hon få isotopen direkt, annars hade vi fått vänta på att bedövningsplåstret skulle verka först. Efter lite krångel med att hitta åt blodkärlet i hennes fot gick det smärtfritt att ge henne sprutan med isotopen. Sen var det bara att vänta en och en halv timme på att ämnet skulle komma ut i systemet. Själva röntgenundersökningen gick betydligt smidigare än vad jag hade föreställt mig. Jag hade föreställt mig att hon skulle va tvungen att ligga blickstilla och åka in i en maskin, men istället fick hon ligga på en slags brits med en maskin under. Ifrån maskinen skickades strålar, helt ofarliga , och hon kunde ligga och leka under tiden. Själva undersökningen tog ca en kvart. Smidigt värre :) För att hon inte skulle röra kroppen, låg hon i en slags filt som fixerade henne. Svaret får vi på återbesöket nästa vecka.


När hon hade gjort röntgenundersökningen var det tänkt att hon skulle byta penicillin sort. Istället för den flytande varianten, skulle hon börja med en tablettvariant. Problemet var att vi inte fått veta vilken dos hon skulle ta. Då vi likväl var på SÖS och i närheten av Sachsska passade vi på att gå förbi och fråga. När vi hämtade ut tabletterna gissade hon på Apoteket att Alice skulle ta en halv tablett per dygn, eftersom de var ganska starka. Det gissade även den sköterska på Sachsska som vi först fick prata med, men hon ringde ändå upp till den avdelning som vi varit inlagda på för att kolla. Hon blev lätt förvånad när hon fick höra att dosen, enligt sköterskan på avdelningen, skulle vara en och en halv tablett. Nej, nej sa hon. Detta kan inte stämma! Mycket riktigt. När hon dubbelkollat blev dosen en fjärdedel + en halv fjärdedel. Betydligt mindre! Undra vad som hade hänt om vi hade gett henne den dosen som sköterskan på avdelningen ordinerade???

Efter två dagar med det nya penicillinet fick Alice feber igen och en envis otäck hosta. Efter att ha ringt sjukvårdsupplysningen blev det barnakuten. Igen. Johan åkte in med henne och roade sig med att försöka få ett vettigt urinprov från henne. Slutade med att hon kräktes saft över hela sig... Nåväl, urinprovet blev lämnat, det kollades i öronen och lyssnades på lungorna. Allt verkade bra, så de fick åka hem igen efter ca 8 timmar på barnakuten. Dock skulle vi gå tillbaka till den flytande penicillinsorten, åtminstone tills de fick svaret på urinprovet.

Två dagar senare ringde läkaren till Johan och meddelade att urinprovet såg bra ut, och att vi skulle gå av det flytande penicillinet och återgå till tabletterna. En väldigt hattande fram och tillbaka! Får bara hoppas att allt ser bra ut då vi ska på återbesök nästa vecka. Hostan börjar ge med sig, så troligtvis är det bara en otäck förkylning hon drabbats av den här gången, även om läkaren inte kunde utesluta ytterligare en öroninflammation.

Nu har jag i alla fall fått en tid på VC, så att vi kan få den där remissen till öron-näsa-hals. På tisdag ska vi dit. Samma dag som vi har tid för återbesök på Sachsska. Sen på onsdag ska Ella till tandläkaren och Moa ska iväg till Kungsberget med skolan och åka slalom. På torsdag är det Moas tur att gå till tandläkaren och på kvällen åker hon upp till Umeå för att hälsa på sin pappa och alla andra släktingar och vänner i Umeå. Fullbokade? Nä då, inte vi inte :-)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar